Jääkiekko asuu suomalaisessa sielunmaisemassa

Jääkiekko on kasvanut osaksi suomalaista identiteettiä vuosikymmenien ajan. Vaikka lajin juuret juontavat useamman sadan vuoden päähän 1800-luvulle, se rantautui toden teolla Suomeen vasta 1930-luvulla. Tuolloinkin, lajin kotimaisina alkuaikoina, jääkiekko ei kuulunut suomalaisen urheilukansan menestyslajeihin. Vasta 1950-luvulla laji juurrutti asemansa osaksi suomalaista urheilukulttuuria, kun Suomi osallistui ensimmäistä kertaa lajin olympialaisiin. Jääkiekko kehittyi Suomessa edelleen 1960-luvulla, ja vuonna 1965 Suomi toimi ensimmäistä kertaa jääkiekon MM-kisojen isäntämaana. SM-liiga perustettiin vuonna 1975; siihen saakka jääkiekon korkein kotimainen sarjataso oli SM-sarja.

Jääkiekko kertoo suomalaisuudesta

Nykyisin jääkiekolla on Suomessa urheilun valtalajin asema. Monen lastenhuoneen seiniä koristavat erilaiset jääkiekosta kertovat julisteet, ja lajissa menestyneillä suomalaispelaajilla on urheiluikonien asema. Vaikka vain harva suomalainen jääkiekkoilija kykenee ansaitsemaan elantonsa työskentelemällä jääkiekon parissa, koetaan jääkiekkotaustan kertovan vahvasta suomalaisesta sisusta, oikeasta tekemisen meiningistä ja yrittämisen lujasta tahdosta. Jääkiekkoilija onkin usein arvostettu työntekijä ja yritysjohtaja.

Jääkiekko osana kodin sisustusta

Vaikka et olisikaan lajin erityinen kannattaja, sinunkin kotiasi saattavat koristaa jääkiekkoaiheiset julisteet kertomassa vaikkapa kotikuntasi panostuksesta lajiin, oman kylän miehestä NHL-tähtenä, yrityksesi tukemasta urheilutoiminnasta tai vain vaikkapa suomalaisesta luonteenlujuudesta. Kun Suomi lamavuosien keskellä saavutti ensimmäisen maailmanmestaruutensa vuonna 1995, sanottiin voiton nostaneen maan irti laman pyörteistä vahvistamalla koko kansakunnan tahtotilaa. Tänä päivänä Posted in 0