Minustako NHL-pelaaja?

NHL tunnetaan jääkiekon kansallisena ammattilaisliigana, jota on pelattu jo vuosia Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Liigaan kuuluu yhteensä 32 suosittua seuraa, joista seitsemän joukkuetta on kanadalaista ja 25 yhdysvaltalaista. NHL-ammattilaisliigaa sanotaan maailman tasokkaimmaksi jääkiekkoliigaksi. Suomalaisia on runsaasti pelaamassa arvostetussa jääkiekon ammattilaisliigassa NHL:ssä.

Mitä minulta NHL-pelaajana vaaditaan?

Mitä NHL-pelaajalta tai pelaajaksi aikovalta henkilöltä vaaditaan? Hyvä fyysinen ja psyykkinen kunto on kaiken a ja o, mieluiten tarvitaan huippukunto, jos halutaan pärjätä kovatasoissa NHL-joukkueissa. Yksi arvokas asia on, että on suosittuna NHL -pelaajana kannattaa olla oma itsensä, eikä yrittää olla jotakin aivan muuta. Pelaajan kannattaa myös selvittää itselleen seuraavat tärkeät asiat: miksi haluaa pelata juuri NHL:ssä ja mitä haluaa tehdä, jotta pelaaminen onnistuisi.

Olet yksi ammattilaispelaajista!

Pelaat sitten missä NHL-joukkueessa tahansa, niin tiedät varmasti, että kaikki pelaajat, puolustajat eli pakit, hyökkääjät ja maalivahdit ovat kovan luokan ammattilaisia. He ovat henkilöitä, jotka haluavat tehdä työnsä hyvin ja niin haluat sinäkin. Palkintona ei ole vain maine tai kunnia eivätkä ne suuret palkkiorahat, vaan monille pelaajille tärkeintä on se, että saa tehdä haluamaansa työtä. Työtä, jossa jokainen päivä ja ottelu on erilainen. Työtä, jossa on menestyttävä ja huippumenestys todella palkitaan!

Tavoitteletko kuuta taivaalta?

Menestyminen on varmasti tärkeää jokaiselle NHL-pelaajalle. Muistathan viisaan suomalaisen sananlaskun, joka opastaa sanomalla ”alku aina hankalaa, lopussa kiitos seisoo.” Kukaan pelaajista ei ole täydellinen, joten alku on varmasti opettelua isossa NHL:ssä, vaikka taidoiltasi olisitkin jo lähes huippuammattilainen. NHL-joukkueet ovat myös tunnettuja siitä, että uusia pelaajia kannustetaan eteenpäin. Uusi pelaaja otetaan yleensä vastaan tutustuttamalla hänet muihin joukkueen pelaajiin, huoltajiin, fysioterapeutteihin, lääkäreihin ja valmentajiin. Uuden/uusien pelaajien kunniaksi joukkue järjestää yleensä tilaisuuden, jossa uusi pelaaja esittelee itse itsensä muille. Tilaisuus voi olla vapaailta, jossa vaikkapa syödään yhdessä koko porukalla.

Jotkut pelaajat arastelevat NHL:ään menoa, vaikka oma taso sitä jo edellyttäisi. Muista, että pelaaja voi olla erinomainen, vaikka ei lähtisikään tai häntä ei heti valittaisikaan NHL:ään. Kasvu ammattilaispelaajaksi tapahtuu vähitellen, ja sitä voi harjoitella jo kotimaassa ennen USA:han tai Kanadaan lähtemistä.

Minut voidaan valita

Palaajan on hyvä tietää se tosiasia, että NHL-varaustilaisuudessa pelaajan varanneella seuralla on jo pieni ennakkokäsitys pelaajasta ja hänen taidoistaan. NHL-varaustilaisuus tarkoittaa vuosittaista tunnettua tapahtumaa, jossa eri NHL-organisaatiot haluavat varata itselleen oikeudet ”tarjolla oleviin” nuoriin jääkiekkopelaajiin. Maailmalla paljon huomiota saanut kaksipäiväinen tilaisuus järjestetään kuluneen NHL-kauden päätteeksi kesäkuussa.

  • Varaustilaisuuteen kuuluu seitsemän kierrosta

Paikan päällä suoritetaan arvonta, jossa NHL:ssä menneellä kaudella viimeiseksi sijoittuneella liigajoukkueella on kunnia saada itselleen ensimmäinen pelaajan varausvuoro! Käännetyllä varausjärjestyksellä on erittäin hieno tavoite, eli pitää NHL-liiga tasaisena. Jos ensimmäiseksi kuluneella kaudella tullut joukkue saisi ensimmäisen varausvuoron, se ei välttämättä olisi muiden joukkueiden kannalta oikein. Voisi nimittäin olla, että yhteen NHL-joukkueeseen olisi varattu juuri ne kaikkein ”parhaimmat pelaajat.” Oikeudenmukaisuus toteutuu toivotulla tavalla, kun liigan ”jumbo”, eli viimeiseksi tullut saa valita ensin juuri sen pelaajan kuin haluaa. NHL:n varaustilaisuus tunnetaan nimellä NHL Entry Draft.

  • Varattavan pelaajan pitää täyttää varausvuonna 18 vuotta

NHL:ään valittavan uuden pelaajan pitää olla 18 vuotta täyttänyt vähintään 15. syyskuuta mennessä. Pohjois-Amerikkaan varattavan pelaajan pitää puolestaan olla alle 20-vuotias kuluvan kauden loppuun mennessä. Kyseessä on mielenkiintoinen tilaisuus, jossa jännitystä riittää niin liigaseuroille, pelaajille kuin myös tietenkin pelaajien vanhemmille. Tunnetko sinä henkilökohtaisesti ketään NHL-ammattilaista? Suomesta NHL:ään pelaamaan on lähtenyt useita kymmeniä henkilöitä, joten siitä lisää seuraavaksi.