Suomalaiset menestyjät NHL-liigassa

Kuka mahtoikaan olla ensimmäinen suomalaissyntyinen NHL-pelaaja? Hän oli Albert Pudas, joka edusti NHL-seura Toronto St. Patricksia. Juho Albert Pudas pelasi huomattavan osan urastaan Yhdysvalloissa CPHL-liigassa, joka oli viralliselta nimeltään Central Professional Hockey League vuosina 1963-1984. Albert oli siis suomalaissyntyinen, mutta kuka olikaan virallisesti ensimmäinen suomalainen NHL-pelaaja? Hän oli tietenkin Pentti Lund, joka teki uransa NHL-seura Boston Bruinsissa. Pentti Lund haki ja hyväksyttiin myöhemmin pelaajauransa kuluessa Kanadan kansalaiseksi.

Suomessa pelaajaoppinsa saanut Matti Hagman

NHL-pelaaja Matti Risto Tapio Hagman pelasi komean uran jääkiekon parissa. NHL:ssä Matti Hagman pelasi hyökkääjänä sekä Edmonton Oilersissa että Boston Bruinsissa. Hagman syntyi vuonna 1955 Helsingissä ja kuoli Espoossa lokakuussa 2016. Suomessa lähes kaikkien tunteman, sympaattisen Matti Hagmanin jälkeen suomalaisia tunnettuja NHL-pelaajia ovat olleet muun muassa Pekka Rautakallio, Kari Makkonen ja Markus Mattsson. Nuorempaa sukupolvea NHL-seuroissa ovat sen jälkeen edustaneet monet tunnetut pelaajat. Matti Hagmanin poika, 42-vuotias Niklas Hagman pelasi isänsä tavoin komean uran monissa eri NHL-seuroissa. Niklas Hagman edusti muun muassa seuroja Toronto Maple Leafs, Calgary Flames, Anaheim Ducks ja Dallas Stars.

Rohkeasti pelaamaan NHL-liigaan!

Viime vuosina, kuten kausina 2021-2022, yhteensä 84 innokasta suomalaista pelaajaa pelaa jääkiekkoa puolustajina tai hyökkääjinä NHL-sopimuksen alaisuudessa. Pelaajista 45 edustaa NHL-liigaa, 30 AHL-liigaa ja yhdeksän pelaajaa on lainapelaajia Kanadan juniorisarjoissa tai liigassa.